Skip links

Εγκατάσταση πειραματικής - συμβατικής καλλιέργειας

Η καλλιέργεια πολλών οπωροκηπευτικών βασίζεται στην αυξημένη χρήση εισροών (νερό, ενέργεια, γεωργικά εφόδια κ.α.) με αποτέλεσμα την περιβαλλοντική επιβάρυνση και, εντέλει, τη συμβολή στην ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής. Η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν κατευθυντήριες αρχές για την επιτυχή υλοποίηση του έργου toCO2mato.

Έτσι, στα πλαίσια έναρξης υλοποίησης των προβλεπόμενων εργασιών της πρώτης ενότητας επιλέχθηκαν τα πιλοτικά θερμοκήπια και αγροτεμάχια για τον προσδιορισμό των εκπομπών της συμβατικής καλλιέργειας. Σε πρώτο πλάνο,  έγινε η σπορά στα θερμοκήπια σε τρεις διαφορετικές φάσεις, στις 20-22/2/2023, 3-5/3/2023 και  στις 17-20/3/2023. Στη συνέχεια ακολούθησε η μεταφύτευση των σποροφύτων στα επιλεγμένα αγροτεμάχια, η οποία ξεκίνησε από τις 10/4/23 και ολοκληρώθηκε στις 2/6/2023.

Kickoff meeting

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου TOCO2MATO “Προσδιορισμός Αποτυπώματος Άνθρακα Βιομηχανικής τομάτας και Τομάτας τύπου «Βελανίδι» για την Παραγωγή Προϊόντων Υψηλής προστιθέμενης Αξίας” στο πλαίσιο της δράσης 2 του υπομέτρου 16.1-16.5 του ΠΑΑ 2014-2020. Το έργο θα διαρκέσει 30 μήνες, με έναρξη στις 5 Δεκεμβρίου 2022 και ολοκλήρωση στις 4 Ιουνίου 2025. Στην επιχειρησιακή ομάδα του έργου συμμετέχει η foodstandard α.ε., το Εργαστήριο Αειφόρων Αγροτικών Κατασκευών & Ανανεώσιμων Ενεργειακών Πόρων του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, ΕΛΓΟ – Δήμητρα και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κηπευτικών Ηλείας – Κήπος.

Μέσα από το έργο  TOCO2MATO θα αναλυθεί ο κύκλος ζωής της παραγωγής βιομηχανικής τομάτας και της τομάτας τύπου “βελανίδι”, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές βελτιώσεις σε κάθε στάδιο του κύκλου ζωής, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις καλλιεργητικές παραμέτρους. Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι η παραγωγή προϊόντων με οικολογική ετικέτα, όπως το Αποτύπωμα Άνθρακα που θα προσθέσει εμπορική αξία στο παραγόμενο προϊόν, θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης και θα συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών CO2 προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον.

Η εναρκτήρια συνάντηση του TOCO2MATO πραγματοποιήθηκε στον Πύργο Ηλείας στις 8 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε στην Αθήνα στις 13 Φεβρουαρίου 2023, υπό την εποπτεία των γεωπόνων του συντονιστή φορέα- foodstandard και την επιστημονική καθοδήγηση των ερευνητών του Εργαστηρίου Αειφόρων Αγροτικών Κατασκευών & Ανανεώσιμων Ενεργειακών Πόρων του ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Στη διάρκεια της συνάντησης, δόθηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης του έργου, συζητήθηκε το πρόγραμμα των εργασιών και συμφωνήθηκε ο συντονισμός του έργου. Παράλληλα, έγιναν επισκέψεις στα θερμοκήπια σποροφύτων και τα αγροτεμάχια των παραγωγών που θα συμμετάσχουν στο έργο και αποτυπώθηκε η υφιστάμενη κατάσταση τόσο σε επίπεδο παραγωγής (καλλιεργητικές διαδικασίες), όσο και σε επίπεδο μηχανολογικού εξοπλισμού.

Συμμετέχοντες στο kickoff meeting

foodstandard A.E.:  Γεωπόνοι Βιδάλη Ελένη, Ανδριανάκου Αθανασία, Μαγκλάρα Ελένη

ΕΛΓΟ (ΙΓΒΦΠ):         Ερευνητές Δρ. Ντίνας Γιώργος, Δρ. Τσάμπαλλα Αφροδίτη

ΑΣ Ηλείας- Κήπος: Πρόεδρος Αρβανιτάκης Ιωάννης, Διευθυντής Γκούντουβας Βασίλης,

                                   Γεωπόνος Νικολακοπούλου Κωνσταντίνα,  Συλλαϊδοπούλου Θεοδώρα

Toco2mato
Skip to content