Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου TOCO2MATO “Προσδιορισμός Αποτυπώματος Άνθρακα Βιομηχανικής τομάτας και Τομάτας τύπου «Βελανίδι» για την Παραγωγή Προϊόντων Υψηλής προστιθέμενης Αξίας” στο πλαίσιο της δράσης 2 του υπομέτρου 16.1-16.5 του ΠΑΑ 2014-2020. Το έργο θα διαρκέσει 30 μήνες, με έναρξη στις 5 Δεκεμβρίου 2022 και ολοκλήρωση στις 4 Ιουνίου 2025. Στην επιχειρησιακή ομάδα του έργου συμμετέχει η foodstandard α.ε., το Εργαστήριο Αειφόρων Αγροτικών Κατασκευών & Ανανεώσιμων Ενεργειακών Πόρων του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, ΕΛΓΟ – Δήμητρα και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κηπευτικών Ηλείας – Κήπος.
Μέσα από το έργο TOCO2MATO θα αναλυθεί ο κύκλος ζωής της παραγωγής βιομηχανικής τομάτας και της τομάτας τύπου “βελανίδι”, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές βελτιώσεις σε κάθε στάδιο του κύκλου ζωής, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις καλλιεργητικές παραμέτρους. Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι η παραγωγή προϊόντων με οικολογική ετικέτα, όπως το Αποτύπωμα Άνθρακα που θα προσθέσει εμπορική αξία στο παραγόμενο προϊόν, θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης και θα συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών CO2 προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον.
Η εναρκτήρια συνάντηση του TOCO2MATO πραγματοποιήθηκε στον Πύργο Ηλείας στις 8 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε στην Αθήνα στις 13 Φεβρουαρίου 2023, υπό την εποπτεία των γεωπόνων του συντονιστή φορέα- foodstandard και την επιστημονική καθοδήγηση των ερευνητών του Εργαστηρίου Αειφόρων Αγροτικών Κατασκευών & Ανανεώσιμων Ενεργειακών Πόρων του ΕΛΓΟ Δήμητρα.
Στη διάρκεια της συνάντησης, δόθηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης του έργου, συζητήθηκε το πρόγραμμα των εργασιών και συμφωνήθηκε ο συντονισμός του έργου. Παράλληλα, έγιναν επισκέψεις στα θερμοκήπια σποροφύτων και τα αγροτεμάχια των παραγωγών που θα συμμετάσχουν στο έργο και αποτυπώθηκε η υφιστάμενη κατάσταση τόσο σε επίπεδο παραγωγής (καλλιεργητικές διαδικασίες), όσο και σε επίπεδο μηχανολογικού εξοπλισμού.