Skip links

Foodstandard Α.Ε.

Η foodstandard είναι η κορυφαία ελληνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ποιότητας, οργάνωσης, marketing και σύνταξης µελετών τόσο στο χώρο των τροφίµων και των αγροτοδιατροφικών προϊόντων, όσο και στους εµπλεκόµενους φορείς στη διατροφική αλυσίδα. Από την ίδρυση της έως σήµερα, προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ένα µεγάλο αριθµό επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και τον ευρύτερο κλάδο των τροφίµων. Τέλος, χάρη στις ιδέες και τις εφαρµογές του υψηλά καταρτισμένου προσωπικού της συμβάλλει ώστε οι πελάτες να αξιοποιούν ευκαιρίες, να καινοτοµούν και να παράγουν εξαιρετικά αποτελέσµατα.

Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων (ΙΓΒΦΠ) – Εργαστήριο Αειφόρων Αγροτικών Κατασκευών και Ανανεώσιμων Ενεργειακών Πόρων

Το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων (ΙΓΒΦΠ) ανήκει στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό-Δήμητρα (πρώην ΕΘΙΑΓΕ) που εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η ερευνητική μονάδα του ΙΓΒΦΠ βρίσκεται στην Θέρμη Θεσσαλονίκης και εκτείνεται σε μία έκταση 400 στρεμμάτων. Οι κύριοι ερευνητικοί στόχοι του ινστιτούτου περιλαμβάνουν τη διατήρηση, αξιολόγηση και αξιοποίηση των φυτογενετικών πόρων και την ανάπτυξη νέων ποικιλιών με βελτιωμένη απόδοση, ποιότητα και προσαρμογή. Η έρευνα του ινστιτούτου στοχεύει επίσης στην αύξηση της βιωσιμότητας συστημάτων αγροτικής παραγωγής αξιοποιώντας ανανεώσιμους ενεργειακούς πόρους, μεθόδους κυκλικής οικονομίας, ολοκληρωμένης διαχείρισης φυτοπροστασίας και γεωργίας ακριβείας.   

Το εργαστήριο Αειφόρων Αγροτικών Κατασκευών και Ανανεώσιμων Ενεργειακών Πόρων του ΙΓΒΦΠ ειδικεύεται σε: 

  • Θερμοκηπιακές Κατασκευές και Συστήματα Υδροπονικής Καλλιέργειας: 

Αυτό το πεδίο διεπιστημονικής έρευνας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) σε θερμοκήπια. Η έρευνα επεκτείνεται από θεμελιώδεις δραστηριότητες σε εφαρμογές πραγματικής κλίμακας. 

  • Ελεγχόμενοι θάλαμοι ανάπτυξης και αποδοτικότητα χρήσης πόρων: 

Αυτό το πεδίο έρευνας εστιάζει σε ελεγχόμενους θαλάμους ανάπτυξης με κάθετη παραγωγή (vertical farming) και αποδοτική χρήση πόρων (ενέργεια, νερό, λιπάσματα, γη και τεχνητό φως) 

  • Δείκτες εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη γεωργία: 

Αυτό το πεδίο έρευνας περιλαμβάνει μελέτες περιβαλλοντικής επίδρασης και έχει στόχο την αξιολόγηση του αποτυπώματος άνθρακα προϊόντος σε καλλιέργειες πεδίου ή υπό κάλυψη, ενσωματώνοντας εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) για την παραγωγή προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον, με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Κηπευτικών Πιστοποιημένων για Καλλιέργεια Ολοκληρωμένης Διαχείρισης & Βιολογικής Γεωργίας «Ηλείας Κήπος»

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κηπευτικών πιστοποιημένων για καλλιέργεια ολοκληρωμένης διαχείρισης και βιολογικής γεωργίας «Ηλείας Κήπος» ιδρύθηκε το 2011 και αποτελείται επί το πλείστων από καλλιεργητές που παράγουν οπωροκηπευτικά. Ο Συνεταιρισμός αποσκοπεί, με την ισότιμη συνεργασία και την αμοιβαία βοήθεια των συνεταίρων μελών του στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη και προαγωγή τους, μέσω μιας συνιδιόκτητης και δημοκρατικά διοικούμενης επιχείρησης. Παράλληλα, στις 20 Ιουνίου  Α.Σ. Κηπευτικών «Ηλείας Κήπος» τροποποίησε την αναγνώρισή του ως οργάνωση παραγωγών για τα προϊόντα τομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, καρπούζι, πεπόνι, κολοκύθι, λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο και μαρούλι. Σήμερα, υπάρχουν εγγεγραμμένα στο μητρώο του σαράντα (40) μέλη-παραγωγοί και στις δραστηριότητες του συμπεριλαμβάνονται:

  • Η εξασφάλιση του προγραμματισμού της παραγωγής και η προσαρμογή της στη ζήτηση
  • Η βελτίωση και η διατήρηση της ποιότητας του προϊόντος
  • Η βελτίωση της εμπορίας του προϊόντος
  • Η προώθηση καλλιεργητικών μεθόδων, τεχνικών παραγωγής και δράσεων φιλικών προς το περιβάλλον
  • Η προσπάθεια μείωσης του κόστους παραγωγών
  • Η διεκπεραίωση χορήγησης κοινοτικών επιδοτήσεων

Τέλος, το 2018 ο συνεταιρισμός προχώρησε στη δημιουργία χώρου συγκέντρωσης – διαλογής – τυποποίησης και συσκευασίας με σκοπό την καλύτερη διάθεση των προϊόντων των μελών του στο εμπόριο.

Toco2mato
Skip to content